Projekt zakładał uzupełnienie istniejącej zabudowy poprzez dobudowę nowoczesnego pawilonu, który swoim charakterem będzie nawiązywał do istniejących rozwiązań charakterystycznych dla sąsiedniej zabytkowej zabudowy. Zaproponowana architektura mimo swojego współczesnego wyrazu z szacunkiem odnosi się do historii miejsca zarówno poprzez zaproponowany układ urbanistyczny tworzący wewnętrzny dziedziniec główny, jak i poprzez zastosowane w projekcie lokalne materiały oraz szczegółowo dopracowane detale.
Najbardziej charakterystycznym elementem całego założenia jest istniejący zabytkowy stary młyn wybudowany w 1936 roku. Młyn został wyposażony w turbinę wodną służącą do wytwarzania prądu dla pobliskiej fabryki mebli oraz przyległego do niej osiedla fabrycznego. Do dnia dzisiejszego obiekt posiada doskonale zachowane drewniane wnętrza oraz wiele zabytkowych rozwiązań i detali przez co stanowi wyjątkową atrakcję Roztocza odwiedzaną co roku wielu turystów i smakoszy.
Najwyższa jakość i charakter miejsca potwierdzone zostały wieloletnią obecnością restauracji na liście słynnego żółtego przewodnika Gault & Millou honorującego twórców najlepszych produktów regionalnych. Restauracja od lat specjalizuje się w wyjątkowych daniach z pstrągów wyhodowanych we własnej ekologicznej hodowli znajdującej się w bezpośrednim sąsiedztwie nowego pawilonu. Na terenie kompleksu właściciele założyli własny ogród warzywno-ziołowy, z którego co rano dostarczane są świeże zioła, warzywa i owoce.
Lokalizacja Bondyrz
Klient Pstrąg Roztoczański
Powierzchnia 300 m2
Program restauracja, bar, sklep, zaplecze biurowe
Status realizacja